Sofőr állás
Tényleg megéri csak a pénzért ezt a szakmát választani?

Tényleg megéri csak a pénzért ezt a szakmát választani?

2022-04-25
Tényleg megéri csak a pénzért ezt a szakmát választani?
Az ágazatban dolgozó gépkocsivezetők, sofőr állást végzők egyre jobb fizetésekkel találkozhatnak a nemzetközi sofőr állás hirdetésekben.

Sofőr állás hirdetések böngészése közben gyakran találkozhatunk négy-ötszáz, de akár hétszázezres ajánlattal is kamionos állások kategóriában főként C+E jogosítvánnyal. Nem ritka az sem hogy szép summát kínálnak belföldi sofőr állások és a külföldi sofőr állások már B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezőknek is.


Sofőr állás nehézségek…


A növekvő üzemanyagárak és az infláció követő útdíj folyamatos emelkedésének hatására a sofőr állás kínáló fuvarozó cégek kiadásai jelentősen megnőttek. Sőt, jelenleg is emelkednek, hiszen az üzemanyagárakban nem mutatkozik csökkenés és az infláció sem állt le. Ezek mellett figyelembe kell venni, hogy hatalmas sofőrhiány van kialakulóban. A sofőrök hazánkban egyre kisebb számban jelentkeznek sofőr állás hirdetésre, így a cégeknek az amúgy is nagy nyomás alatt, a gépjármű vezetők bérét is kedvezőbben kell elszámolniuk, hogy pótolhassák a munkaerőt.


Kedvező gépkocsivezető bérek….


A gépjárművezető bérezés kimondottan magasnak mondható jelenleg a kamionos állások között szemlélődve. Persze, mindig van egy jobb ajánlat, mindig lehet többet keresni de már a kínált fizetéseken is látszik a szakképzett sofőr állás keresők hiánya. Gépjárművezetői állások áttekintése közben 400-700 ezer Forint között között mozognak a sofőr állás hirdetések, nemzetközi sofőr állás esetén akár sokkal magasabb összegekről is beszélgethetnénk, de úgy fest nem minden a pénz. Sofőrállások betöltésére egyre kisebb igény mutatkozik és félő hogy a szakmából kiöregedő sofőrök, kamionosok helyére nem lesz utánpótlás.


Sokan de mégsem…


A sofőr állás hirdetések között már B kategóriás jogosítvánnyal is találhatnak állást, miután a tanfolyamokat, jogosítványok megszerzésének finanszírozását a munkaadó cég vállalja. Nem csupán arról van szó, hogy kevés ember rendelkezik a megfelelő szaktudással vagy jogosítvánnyal kamionos munkák betöltésére, hanem arról hogy ez a magas fizetés magas elvárásokat is támaszt. A sofőr lét bizony nem leányálom, rengeteg hátránnyal és kihívással jár, hatalmas tűrőképességet igényel.


Kamion sofőrlét…


A belföldi sofőrök élete sem egyszerű, a nemzetközi sofőröké pedig még nehezebb, a nemzetközi sofőr állás keresőknek mérlegelniük kell a kínált fizetéseket a vállalt munkákhoz képest. Egy sofőr életritmusa eltér egy átlagos munkarendhez szokott ember életvitelétől. Számolniuk kell azzal hogy akár hetekre elhagyják családjukat, otthonukat és ez idő alatt, valljuk be nem kevés stressz, érheti az embert. Folyamatos vezetés, az ezzel járó felelősség és az utakon kialakuló helyzetek kezelése, a bezártság érzet, magány. Mind mind olyan tényezők amelyet gy belföldi vagy nemzetközi sofőr állásra jelentkezéskor tudnia kell vállalni az embernek. Az úton is élni kell, mindennapi rutinjainkat, a lét fent tartáshoz szükséges dolgokat egy sofőrnek is el kell végeznie, akkor is ha éppen fuvart teljesít. Ezeket természetesen meg kell oldania nem teheti meg otthona kényelméből délután 5 után mert végzett. Napjainkban a koronavírus hatásait még aktívan érezni, valamint a háborús helyzet sem könnyíti meg a kamionos munkák teljesítését.


Ha mégis…


Mint cikkünkben is említjük a sofőr lét nem könnyű legyen szó belföldi sofőr állásról, vagy nemzetközi sofőr állásról. Ha te vállalod ezeket mert egy mindenre elszánt sofőr vagy aki tenne a sofőrhiány enyhítése érdekében, ne habozz oldalunkon belföldi sofőr állások, nemzetközi sofőr állások, kamionos munkák várják jelentkezésed, válassz akár kiemelt partnereinktől a soforallas ok.com főoldaláról.