Sofőr állás
Tényleg ekkora a kamionsofőr hiány, vagy csak a fuvarfeladatok mennyisége nőtt meg?

Tényleg ekkora a kamionsofőr hiány, vagy csak a fuvarfeladatok mennyisége nőtt meg?

2022-04-11
Tényleg ekkora a kamionsofőr hiány, vagy csak a fuvarfeladatok mennyisége nőtt meg?
Gépkocsivezető állásokból nincs hiány, de mégis veszélyben lehet az ellátási lánc? Angliában a kamionos munkaerőhiány miatt nehézségek léptek fel.

Angliában az ellátási lánc igencsak akadozik, ez észlelhető a boltok üresedő polcain is, ahol a termékek utánpótlása egyre nehezebbé válik. A brit kormány kizárta annak a lehetőségét, hogy tömegesen engedjen be külföldi munka vállalókat akár B vagy C+E kategóriás sofőr állások, gépjárművezetői állások teljesítésére. Kamionos munkából, gépjárművezetői állásból nincs hiány, de a sofőrök utánpótlása nehézkesen megy, még ha B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőrből van is elég. Hazánkban nagyjából mintegy százharmincezer sofőr állás végző munkavállaló tevékenykedik, ami azt jelenti, hogy jelenleg nincs ok az aggodalomra. A veszély azért áll fent mert ezeknek a sofőröknek a java része nyugdíj előtt áll, a fiatalabb korosztály számára a statisztikák alapján, egyre kevésbé vonzó a sofőr állás, legyen szó belföldes bejárós, hetelős vagy nemzetközi sofőr munkáról.


A gépjárművezető állásra jelentkezők, habár többet kereshetnek, mint egy itthoni átlag fizetés, egy sofőr állás keresőnek, ha választhat egy német cég ajánlata és egy itthoni között még mindig hatalmas húzóerő lehet a pénz a külföldi lehetőségek felé. Kimutatások szerint hazánkban az átlag kereset 1500 Euró környékére tehető, egy nemzetközi sofőr állás esetén ez a fizetés 3000 Euróra környékén mozog. Ez a fiatalabbak választásában egyértelmű előnyt jelenthet, hiszen neki sem mindegy hogyan rendezi be életét.

A fizetés bár kecsegtető a sofőr életforma is egyedi. Kamionban töltött éjszakák, közúti fennakadásokkal járó problémák, távollét otthonról és a családtól akár heteken keresztül, ezek mind egy sofőr mindennapjainak a része. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez az életforma a fiatalok számára hezitálásra ad okot a nemzetközi sofőr állás vállalással kapcsolatban. Természetesen a sofőrállások munkaerőpiacán vannak jelentkezők, de az érdeklődés egyre inkább csökken.


A sofőr utánpótlás tehát akadozik, de mi a helyzet a fuvar feladatokkal és azok mennyiségével?

A fuvar feladatok száma az érdeklődéssel ellentétben nem csökkent, növekvő igény mutatkozik a szállítmányozási szakemberekre. Logisztikai cégek szerint az érdeklődést magasabb fizetéssel lehetne elérni. A fuvarozó vállalkozások terhei igencsak megsokasodtak a növekvő üzemanyagárakkal, útdíjakkal és a sofőrhiánnyal. Amennyiben a fuvarozó cégek növelni szeretnék a fizetéseket az egyértelműen a fuvardíjak további drágulásával járna.


Hazánkban az ellátási lánc nincs veszélyben és működik, de az aktív belföldi sofőrök átlag életkorát tekintve, hosszútávon veszélyben lehet az ágazat, ha a sofőrállások után érdeklődő fiatalok, mégsem a volán mögött fogják elképzelni jövőjüket. A nyugdíj közeli sofőrök, fuvarozók száma igen magas hazánkban, így fent áll a veszélye, hogy igen sok tehergépkocsi vezető munka vállaló nyugállományba fog vonulni, és ebben az esetben robbanás szerűen megnő a sofőrállások száma és a kereslet a logisztikai szakemberekre.


A gépkocsivezető állások terén nem, de az állást betöltők terén hiány mutatkozik. Akár tapasztalt kamionos, akár pályakezdő fuvaros legyél oldalunkon megtalálod a neked kedvező sofőr állást és enyhítheted a munkaerőhiányt, amiért a fuvarozó cégek is többet tehetnek velünk. Hirdess kiemeléssel belföldi vagy nemzetközi kamion sofőrállást, hogy még több tapasztalt kamionos vagy az utánpótlást gyarapítva pályakezdő sofőr találhasson rá a soforallas ok.com-on.