Sofőr állás
Sofőrök, készüljünk együtt a télre!

Sofőrök, készüljünk együtt a télre!

2021-11-20
Sofőrök, készüljünk együtt a télre!
November közepén, szépen csúszunk bele a téli időjárásba. Igaz, Magyarországon még nincs hó, a környező országokban már bizonyos helyeken előfordulhat, azonban a mínuszok már hazánkban is éjszakánként beköszöntenek, ami nehezen értinti a sofőröket.

Nem csak otthonunkat, autóinkat is fel kell készíteni a zord időjárásra. Amennyiben régi motoros vagy a szakmában, valószínűleg a kisujjadban van, melyek azok a dolgok, amire oda kell figyelned, mielőtt hosszú útra indulsz. Azonban ha épp sofőr állást keresel, fontos, hogy képben legyél, ezzel is meggyőzve jövendőbeli munkáltatód, milyen körültekintő és előrelátó vagy. Összeszedtük 5+1 pontban, mi az, amire mindenképp figyelj oda, ha beköszönt a tél:


  1. Gumiabroncsok: Ahogy megérkezik a tél, a hideg, a közutak is sokkal veszélyesebbé válnak. Számos statisztika által kimutatott tény, hogy a nem megfelelő gumiabroncsok nagyon nagy számban okoznak baleseteket. Ugyan Magyarországon a jogszabályok nem követelik meg a téligumi használatát, azonban ha nemzetközi sofőrként dolgozol, figyelned kell, hogy bizony számos országban komoly előírásoknak kell megfelelni gumiabroncsaidnak. Azon kívül, hogy az évszaknak megfelelően legyen járműved ellátva abroncsokkal, kéthetente azért nem árt ellenőrizni a guminyomást, illetve a bordamélységet is, ami minimálisan 4 mm. 
  2. Téli fagyálló folyadék: Igen, tudjuk, furán hangzik, hogy télen is fontos az autód hűtése, de a motor bizony ilyenkor is melegszik, így gondoskodnod kell róla, hogy fagyálló folyadékként a téli időszaknak megfelelőt válassz. Picit szakmázva, a hűtőközeg dermedéspontja egyáltalán nem mindegy. Ha nem elég alacsony, a hidegben megfagyó folyadék szétrepesztheti a hűtőt vagy kilökheti a motorból a fagydugót. Ennél komolyabb a helyzet, ha a rendszerben jegkása alakul ki, hiszen akkor akár a motor is tönkremehet. 
  3. Akkumulátor: Szóval, attól, hogy külsőleg felkészítettük az autót, még nem biztos, hogy elindul. Ahogy lehűl a külső hőmérséklet, bizony az akkumulátor teljesítőképessége is drasztikusan csökken. Hogy ne egy fagyos reggelen szembesüljünk a problémával, hanem megpróbáljuk megelőzni azt, a töltés és a folyamatos ellenőrzés ideális megoldás lehet.  Ha főként rövid távokon vezetünk, fontos, hogy az akkumulátor tele, de legalábbis közel tele legyen töltve, hiszen a rövid fuvarok alkalmával nincs ideje megfelelően feltöltődnie az akksinak. Ennek érdekében időnként érdemes tölteni, abban az esetben is, ha nincs vele probléma. A töltéshez vezérelt töltőt ajánlott használni, ugyanis a túltöltés is árt az akkumulátornak.
  4. Szélvédőmosó folyadék: A hűtőfolyadék közel sem olyan gyakran cserélendő, mint az autókban az ablakmosó folyadék. Nyáron szükség esetén még csapvízzel is könnyen orvosolható a hiánya, azonban a mínuszok előtt mindenképp olyat speciális típust kell választani, ami bizony nem fagy meg. Ha nem cseréljük le időben és belefagy a csövekbe, de a tartályt, valamint a spricniket is szétrepesztheti. Emiatt különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy nem csak feltölteni kell a tartályt ezzel a téli szélvédőmosóval, hanem át is kell juttatni a rendszeren. 
  5. Fényszórók, lámpák: Tudjuk, kötelező minden nap ellenőrizni világító berendezéseket. De! Ha néha ki is marad, semmiképp nem a téli időszak legyen az, amikor erről megfeledkeztünk. A hideg mellet a látási viszonyok is sokkal rosszabbak, mint nyáron, hiszen jön a köd, az eső, a hő, amelyek mind mind nehezítik a vezetést. Ilyenkor különös hangsúlyt kell fektetni a tökéletes beállításokra és a fényszórók búráinak tisztaságára. Nem is vagyunk már olyan nehéz helyzetben, mint 20-25 évvel ezelőtt, szinte minden elektromos, ne sajnáld rá az időt!


+1 Türelem: Bizony, nem elég az autót biztonságossá tennünk, mégis mi vezetjük azt a járművet. Nem olyan egyszerű már az elindulás sem, hiszen óvatosabban kell kezeljük az autónkat is. Indulás előtt érdemes kis időt hagyni a motornak, hogy bemelegedjen, ez idő alatt pedig kívülről megfelelően letakaríthatjuk az autót, a szélvédőt, a visszapillantókat, hogy ha már útnak indulunk, lássunk is. Ne induljunk el félig lefagyott szélvédővel, mert sürget az idő. Persze, tudjuk, hogy sokszor szorítanak a határidők, ki van számolva a menetidő, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ebben az időszakban sokkal rosszabbak a látási viszonyok, nagyobb a féktáv és semmi nem lehet fontosabb saját és mások biztonságánál. Legyünk tehát türelmesek, ne kapkodjunk, hogy minél több balesetet elkerüljünk. Ha sofőr állást keresel és átrágtad magad a pontokon, még elolvastál néhány cikket az oldalunkon, ami nagy segítségedre lehet, nézz szét aktuális kamionsofőr állásaink között és jelentkezz már ma. Nem a legegyszerűbb időszak ez a kamionosok számára, azonban ha ebben az időszakban bebizonyítod rátermettséged, biztosan megbecsült munkavállaló leszel cégednél.