Sofőr állás
Sofőr állás keresel? Tippek, hogy tuti legyen a kezdés.

Sofőr állás keresel? Tippek, hogy tuti legyen a kezdés.

2022-01-21
Sofőr állás keresel? Tippek, hogy tuti legyen a kezdés.
Ha kezdő sofőr vagy, esetleg épp sofőr állás keresel, jó ha tudod, hogy a kamionossá váláshoz vezető út nincsen kikövezve. Számtalan hibába futsz majd bele..

Számtalan hibába futsz majd bele, amitől csak jobb leszel (majd utólag meglátod), de ha kicsit leleményes vagy, más kárán is tanulhatsz, így elkerülve a a nagyobb károkat már kezdő gépkocsivezetőként.  Nem elkerülhetetlen sajnos a rutintalanságból adódó károk okozása, amelyek bizony nagy költségekkel is járhatnak. Te is jobban jársz, ha kicsit figyeled a társaid, plusz elolvasod cikkünket, amelyben picit próbálunk a segítségedre lenni a kezdéshez.  Ha minimális károkozással dolgozol, jobban megbecsülnek, kevesebbet idegeskedsz és a munkáltatód zsebében is több pénzt hagysz.


Valljuk be az autó hossza igazán eltér a korábban vezetett járművekétől, ha új vagy a szakmában. Ez az egyik leggyakoribb figyelmetlenség, amit szinte minden kezdő kamionos elkövet (és tisztelet a kivételnek), amikor megfeledkezik arról, hogy a vezetőülése mögött még 15-17 méterig tart a jármű. Természetesen ez nem az egyenesen haladáskor érdekes, inkább kanyarodásnál van jelentősége, amikor szépen húzod végig a szomszéd néni kerítését  a pótkocsival, netán a városközpont előtt lévő kerékpártárolót semmisíted meg az aláfutásgátlóddal. Ezek igazán kellemetlen balesetek, pláne ha még ismernek is a környéken. 


Ha eddig nem ültél ekkora járműben, azt is meg kell szoknod, hogy egy 4 méter magas autóval közlekedsz. A sofőr állás hirdetésekben nincs feltüntetve, hogy milyen nehézségekkel találkozhatsz a gyakorlatban. A friss sofőrök gyakran megfeledkeznek arról, hogy a hidak alatt történő áthaladás néhol szűkösnek bizonyulhat. Vannak olyan jobb helyek, ahol tábla még időben jelzi, hogy a korábban 4 méteres magasságkorlátozás a következő hídnyílás esetében, az útfelújítást követően csak 3,8 méter lett a ráhúzott friss aszfaltréteg miatt. Sajnos számos esetről hallottunk, ahol igaz, hogy a táblák jelezték a korlátozást, a probléma csupán annyi, hogy ezzel a felüljáró előtt néhány 10 méterrel szembesült a sofőr, amikor már nincs mit tenni.  Természetesen aki bátor, megpróbálja a lehetetlent, hiszen a légrugók leengedése trükkel éppen átcsúszhat a felüljáró alatt, ha szerencséje van az embernek. Erre azonban nem érdemes alapozni, hiszen kitalálhatod, az esetek túlnyomó részében ez nem jön be. Ilyenkor nem szégyen a tolatás és a kerülőút.


Ekkora monstrummal mögötted a követési távolságra is jobban kell figyelned. A kelleténél mindig tarts nagyobb távolságot a biztonság érdekében. Tartsd szem előtt, hogy ha az előtted közlekedő hátuljától 10 méterre mész, akkor sem érsz hamarabb a megadott címre. Cserébe sokkal nagyobb az esély, hogy egy nagyobb fékezésénél mindkettőtök megsérül. Az autók legalábbis mindenképp. Nem szégyen ha még rutintalan gépkocsivezető vagy, viszont viselkedj is úgy. 


Mindig rögzítsd túl a rakományodat. Ezen a sofőrök szeretnek “spórolni”, mert időigényes, néha pakolós, pedig hidd el, nem éri meg. Több tonnával a hátad mögött kicsit elővigyázatosabbnak kell lenned, mintha csak a nyaralásra indulva van telepakolva a csomagtartód. 


Itt a tél, csúszik az út. Sokan megfeledkeznek erről amikor a körforgalmat közelítik meg a nyerges szerelvénnyel. Ha túl nagy sebességgel hajtasz be a körforgalomba a pótkocsi átveszi az uralmat és nem követi a vontatót és máris kész a baj. Jobb esetben egy kis torlódást okozol, rosszabb esetben kár keletkezhet a pótkocsiban, valamint a rakományban is. Nem szeretnél kezdő sofőrként egyből levonással kezdeni igaz?


Szintén kevesen fordítanak arra időt (mint az 5 percet), hogy rakodás közben éket használj. Így biztosíthatod, hogy ameddig a rakomány fel vagy le kerül a pótkocsidról, tuti nem gurul el, ezzel akár balesetet is okozva. Hagyj néhány centi távolságot a kerék és az ék között, mivel ha teljesen a kerék alá teszed, rakodás után jóval nehezebb lesz kivenni, mert beszorul a kerék alá.


Ne aggódj azon sem, ha az első időszakban, pláne ha először indulsz nemzetközi útra, átnézed az alapfelszereléseket. Legyen láthatósági mellényed, izzókészleted, egészségügyi ládád és minden, ami abban az esetben jól jöhet, ha esetleg az út szélén rekedsz, esetleg meghibásodik valami az autódon. Akkor már nem is olyan ciki, hogy megnézted előtte ugye?


Amennyiben nemzetközi kamionos állást keresel, a fenti hibalehetőségek bizony benne vannak a pakliban. Ez természetesen csak töredéke azoknak a veszélyeknek, amelyek leselkedhetnek rád, ha még nem vagy túl gyakorlott sofőr. Senki sem mondta, hogy egyszerű lesz, de hidd el, ha már jövendőbeli sofőrállás-od keresed, fejben már eldőlt. Kamionos leszel. Mi pedig ebben segítünk neked. Nézz szét gépkocsivezető álláshirdetések között és találd meg még ma a számodra megfelelőt, a Soforallas ok.com-on