Sofőr állás
Nemzetközi kamionsofőr állások helyzete

Nemzetközi kamionsofőr állások helyzete

2022-04-07
Nemzetközi kamionsofőr állások helyzete
A közúti fuvarozás és a nemzetközi sofőr állás keresés helyzete sokat nehezedett az utóbbi években. A Covid-19 járványnak köszönhetően, végfogyasztói szokások jelentősen átalakultak, a világszerte elrendelt korlátozások hatására.

Rengeteg cég, közép-, nagyvállalat és gyár zárta be a kapuit, minek következtében a lecsökkentek az innen eredő szállítmányozási, fuvarozási igények is. A logisztikai cégek jelentős partnerektől eshettek el a járványhelyzet következtében, szerencsére nagyon sok sofőr állás biztosító cég talpon tudott maradni, sajnos egyelőre nem úgy látszik mintha egyszerűsödne a helyzet az ipari szállítmányozási ágazat számára. 


Miután éppen csak fellélegezhettek volna a gépjárművezetők és a logisztikai részlegek, hogy életüket mihamarabb a szokásos mederbe tudják visszaterelni, máris egy újabb „válság” vette kezdetét. Az Orosz-Ukrán térségben kialakult és kiterjedt konfliktus, bizony ha nem is közvetlenül, de súlyos nyomást gyakorolhat ismét a szállítmányozás területeire. 

A hazai fuvarozási árképzés jellemzően euró alapon működik, ezáltal a cégeknek a gyengülő forint miatt ezeknek a cégeknek csökkentett forint alapú árbevétellel kell számolniuk. A növekvő üzemanyagárak ugyancsak rontanak a közúti fuvarozás helyzetén, és bár eddig a kamionsofőrök is kedvezményes áron juthattak üzemanyaghoz a március 13-tól jóval drágábban tankolhatnak a sofőrök.

Ha csak ezt az ár emelkedést tekintenénk a fuvarozási cégeknek, ezekre a változásokra belföldi szinten 14%, nemzetközi szinten pedig 10%-os áremeléssel kellene reagálniuk hogy kompenzálva lehessenek.

Ezek a százalékok, kimutatások csak az üzemanyag árak robbanását követnék le, ha minden olyan elemet számszerűsíteni szeretnénk amelyek befolyásolják a szállítmányozás helyzetét, akkor nemzetközi szinten 18%, belföldi fuvarozás esetén majdnem 25%-os áremelés ellensúlyozná az árbevételeket a tavalyihoz képest.


A logisztikai iparág egyik már már mondhatni állandó, visszatérő problémája, a munkaerőhiány külön tetézi az amúgy sem egyszerű helyzetet. A Covid-19 járvány alatt hozott megszorítások, rendeletek egyik, az iparág szempontjából pozitívnak mondható járuléka az volt, hogy a nemzetközi sofőr állás vállalók, fuvarosok, hazakényszerültek. Akik ez idő alatt (miután végeláthatatlannak tűnt az egész helyzet) természetesen nem tétlenkedtek, az amúgy munkaerő hiány sújtotta piacon hirtelen, robbanás szerű kereslet lett úrrá. A hazai nyitott gépjárművezetői állásokat rendre betöltötték, a hazautazó sofőrök, fuvarosok. Ha csupán ebben a szakaszban vizsgáltuk volna a helyzetet, talán azt is mondhatnánk hogy túltelített a kamionos munkák munkaerőpiaca. 

A járvány enyhülésével, ez a túltelítődés is kezdett eltűnni a sofőrállás piacon. A sofőrök mint ahogy várható is volt visszatértek a különböző nyugati országokba, így a gépkocsivezetői munkák terén ismét, felütötte fejét a munkaerő hiány. A tapasztalatok és különféle beszámolók alapján, adottak a gépjárművek, illetve a megnehezedett helyzet ellenére munka is lenne bőven, viszont ezen munkák elvégzésére szakképzett emberekre van szükség, és arra hogy a sofőröknek itthon is megérje a fuvarozás.A fuvarozásnak mint iparágnak a jelenkorban, embert próbáló kihívásokat kell teljesítenie, amelyet helyes gazdasági döntésekkel és szakképzet sofőrökkel fog tudni megtenni. Ha te épp egy szakképzett fuvaros vagy fontosnak találod a hazai fuvarozás fejlődését és fenntarthatóságát, böngéssz belföldi sofőrállások között, de ha mégis nemzetközi kamionos munka érdekelne különféle szűrési beállításaink segítségével testre szabott ajánlatok közül válogathatsz, akár kiemelt partnereink kínálatából is a soforallasok.com -on.