Sofőr állás
Látni és látszani a sofőröknek is

Látni és látszani a sofőröknek is

2021-11-11
Látni és látszani a sofőröknek is
A sofőr állás oldalakon, böngészve, számos statisztika alapján, az akció kezdete óta mérséklődött a halálos, valamint súlyos sérülésekkel járó balesetek száma.

Odafigyelsz eléggé saját magad és mások biztonságára? Talán nem is hinnéd mennyit tehetsz érte. Ha az ötletelésen nincs kedved gondolkodni, akkor segít az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedés-biztonsági kampánya. 2012 óta rendíthetetlen szívügyük, hogy a közúti balesetek mennyiségét csökkentsék, ezzel életeket mentve. A sofőr állás oldalakon, böngészve, számos statisztika alapján, az akció kezdete óta mérséklődött a halálos, valamint súlyos sérülésekkel járó balesetek száma, amely igazán ösztönző, hogy minél többen részt vegyenek, a kezdeményezésben. Bízva az összefogás erejében, arra ösztönöznek mindenkit, akik részt vesznek a közúti közlekedésben, tegyenek úgyanígy kampánnyal is.


Mit is jelent a Látni és látszani kampány? Segítünk. 


Az aktuális időszak 2021. október 25-től 2021. december 10-ig tart, tehát semmiről sem vagy lekésve. Számos szerviz és optika segítsége nélkül az egész kezdeményezés nem működni, akiknek rendkívül hálásak lehetünk. A szervizek segítenek abban, hogy közlekedési eszközeidet, legyen akár személy- vagy haszongépjármű, esetleg motorkerékpár szakszerűen átvizsgálják, kifejezett figyelmet fordítva a láthatóságért felelős alkatrészekre, valamint a szélvédőre, amely szintén nem elhanyagolható, hiszen nem hátrány, ha nem egy repedt üveg mögül próbálunk kukucskálni vezetés közben. Számos sofőr állás betöltése esetén abszolút fontos, hogy érts a szakma ezen részéhez is és vedd észre a lehetséges hibákat. 


A látszani részre talán még picivel több figyelmet fordítunk az akció felhívása nélkül is, azonban a látásunkkal jóval kevesebbet foglalkozunk. “Majd holnap elmegyek és megnézetem.” - talán ismerős lehet. Azonban a kiváló optikáknak köszönhetően, akik részt vesznek ebben a fantasztikus programban a segítségedre lesznek. Nem is gondolnánk, hogy vezetési mozdulataink 90%-a a látásunktól függ. Akinek megfelelő a látása, egyidejűleg lát megfelelően közelre, távolra, valamint oldalra is. Ellenőriztesd szemeid egészségét évente, abban az esetben is, ha nem érzel minőségi romlást látásodban. 

Legyél akár amatőr, esetleg hivatásos sofőr, mielőtt elindulsz, a legközelebbi szervizbe, hogy részt vegyél a kampányban, az alábbiakat mindenképp ellenőrizd járműveden:

  • Lámpák megfelelő működése

Fontos, hogy legyen mindig izzókészlet az autódban, hiszen bármikor meghibásodhatnak. Attól függetlenül, hogy ránézésre megfelelően világítanak lámpáid, érdemes évente több alkalommal is leellenőrizni. 


  • Fényszórók pontos beállítása

Ahogyan az üléseket, a fényszórókat is másképpen kell beállítani egy alacsony személy esetében, mint egy magasabb típusnál. Néhány fok is nagyon sokat számít. Egy fok eltérés, akár 30 méter látáscsökkenést is jelenthet. 


  • Fényszórók tisztasága

Figyelj rá, hogy a szennyeződéseket minden esetben távolítsd el lámpáidról indulás előtt. 



  • Ablakok és szélvédők épsége és tisztasága

A látásminőséget hatalmas mértékben befolyásolhatja, ha ablakaid piszkosak. Ezek a szennyeződések kívül és belül is előfordulhatnak. Egy felpattanó kavics pedig lehet, hogy csak egy kis repedést okoz, azonban ha nem orvosoljuk időben, az egész szélvédő károsodását is okozhatja, amely igen nagy veszélyekkel járhatnak. 


Szeretnénk, ha mindenki érezné a felelősségét a közúti közlekedésben mind a maga, mind pedig mások biztonságát illetően. Abban az esetben is hasznos lehet számodra ez a kampány, ha éppen sofőr állást keresel és megfelelően felkészülsz jövendőbeli munkádra. Ismerd meg a programot, látogass el a hivatalos weboldalra, ahol még több információhoz juthatsz, illetve megtalálhatod lakóhelyedhez legközelebbi szervizt vagy optikát, ahol szívesen a segítségedre lesznek. 


Vonatkozó KRESZ szabályok

A forgalomba részt vevő járművek kivilágítása


44. § (1) A forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. (2)272 A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a segédmotoros kerékpárt helyzetjelző lámpákkal és tompított fényszóróval kell kivilágítani. Nem kell a tompított fényszóróval kivilágítani az egytengelyes motoros részből és hozzákapcsolt egytengelyes pótkocsiból álló olyan lassú járművet, amely sík úton önerejéből 15 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a tompított fényszóróval fel nem szerelt segédmotoros kerékpárt. (3)273 A tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni – fényjelzés kivételével – csak lakott területen kívül szabad. Tilos a távolsági fényszóró használata a) másik járművel vagy hajtott (vezetett) állattal való szembetalálkozás esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró a szembejövő jármű, illetőleg állat vezetőjét elvakíthatja, b) a másik jármű követése esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró – a visszapillantó tükrön át – az elöl haladó jármű vezetőjét elvakíthatja, c) ha a fényszóró az úttal párhuzamos vasúti pályán vagy vízi úton haladó jármű vezetőjét elvakíthatja. (4)274 Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. (5) Keresőlámpát és munkahely-megvilágító lámpát mozgó járművön használni nem szabad. (6)275 Fényjelzést adni a távolsági fényszóró felvillantásával szabad, feltéve, hogy ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el. (7)276 A forgalomban részt vevő motorkerékpárt és a tompított fényszóróval felszerelt segédmotoros kerékpárt – tompított fényszóróval – nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani. (8)277 Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet – tompított fényszóróval – nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.


Az álló járművek kivilágítása


45. § (1)278 Az úttesten álló járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani, kivéve, ha közvilágítás van vagy a járművet egyéb külső fényforrás kellően megvilágítja. A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót és a lassú járművet a helyzetjelző lámpákkal kell kivilágítani. A 6 méternél nem hosszabb, két méternél nem szélesebb és pótkocsival vagy más vontatmánnyal össze nem kapcsolt gépjárművet azonban lakott területen elegendő az úttest közepe felé eső egy-egy első és hátsó helyzetjelző lámpával vagy egy, előre fehér, hátra piros fényt adó lámpával kivilágítani. (2)279 Álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.