Sofőr állás
Kamionosként is légy egészséges!

Kamionosként is légy egészséges!

2021-12-18
Kamionosként is légy egészséges!
Ha épp sofőr állást keresel, akkor számodra újdonságokkal szolgálhat cikkünk, de ha évek óta a volán mögött éled életed, hasznos tippekről olvashatsz egészséged megőrzése érdekében.

Számos tanulmány jelent már meg, amelyekben boncolgatják, milyen egészségügyi problémák és kockázatok leselkednek a rendszeresen a volán mögött ülő sofőrökre.


Első körben talán nem is gondolnánk milyen tudatosan kell élnünk, abban az esetben, ha nem normál, úgymond “hétköznapi” munkát végzünk. Hiszen természetes, hogy az ember néha feláll, sétál egyet, van ebédideje, az otthonában, nyugodt körülmények között piheni ki a hosszú hétköznapok fáradalmait. Akárhogy szépítjük, ezek sajnos nem adatnak meg annak, aki a kamionosok világában találja meg számításait. 


Sokkal nagyobb odafigyelést, precizitást és tudatosságot igényel ebben az életformában odafigyelni egészségünkre. Természetesen nem lehetetlen, csupán végig kell gondolni és a körülményekhez képest a lehető legjobban megszervezni a napot. Ha pont sofőr állás keresel, érdemes átgondolni, összegyűjteni elméletben, hogy mik azok a dolgok, amelyekre oda kell figyelned, hogy megőrizd egészséged. Ebben próbálunk segíteni, ezért összeszedtük 8 pontban, mit tehetsz azért gépkocsivezetőként, hogy vigyázz egészségedre, testi és szellemi frissességedre. 


Kamionosként folyamatos gondot jelenthet a tisztálkodás kivitelezése, hogy az higiénikus legyen, de ha csak az étkezésre gondolunk is azonnal a rendszertelenség jut eszünkbe. Ha csak erről a két témáról beszélünk, egyértelművé válik, hogy a gépkocsivezetők emésztése nem túl kiegyensúlyozott, hiszen a mosdót sem akkor használják mikor épp szükséges, ezzel is terhelve szervezetüket. Ne is beszéljünk a sok sok órán keresztüli folyamatos ülésről, amely bizony elkerülhetetlen. Ez számos esetben vénás panaszokat okozhat, de nem ritka a trombózis kialakulása sem. A hosszú vezetési idő leteltét követően pedig sajnos nem egy kényelmes ágyban, csendben pihenhetik ki magukat, hanem szinte állandó éberségben, egy szűk kabinban igyekeznek felkészülni a holnapra. Ezek pedig csak a testi körülmények. Lelkileg is igazán megterhelő heteken át távol lenni a családtól, de akinek nincs, gondoljon csak bele, hogy hosszú időt tölt az ember csendben, egyedül, minden ingertől távol. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy mindig erőn felül teljesít az, aki ezt a hivatást választja, állandóan a komfortzónáján kívül. Lássuk csak a tippeket, amelyekkel készültünk, hogy segítsünk. 


Víz, víz, víz!


A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel kivételesen fontos, hiszen jótékony hatással van a vérkeringésre, a vércukorszintre, javítja a koncentrációt, regenerálja a sejteket. Fontos, hogy folyadék alatt nem kávéra, üdítőre gondolunk, hiszen a koffein vízhajtó hatású, de az ereinket is szűkíti. Tudjuk, hogy a korai kelések mellett aki fogyasztja, elengedhetetlen, természetesen meg is értjük, azonban mértékkel iható, persze elegendő mennyiségű víz társaságában. 


Ne dohányozz! - vagy legalább kevesebbet


A dohányzás bizony sok esetben pótcselekvésként szolgál a hosszú, unalmas utazások esetében. Aki “ősdohányos”, el sem tudja képzelni az életét cigaretta nélkül, azonban az ő fogyasztásuk is jelentősen megnő, ha kamion sofőrként élik napjaikat. Nem akarunk kieslőadást tartani a dohányzás káros hatásairól, de akár tetszik akár nem, minden szál cigarettával közelebb kerülhetsz egy infarktushoz, trombózishoz, érelzáródásokhoz. Ha tudsz, legalább a mennyiségen csökkents, hiszen ülő helyzetben dohányozni még károsabb, mint normál helyzetben. Annak pedig jár a piros pont, aki nem hódol ennek a káros szenvedélynek. 


Mozogj rendszeresen!


Nem, nem arra gondolunk, hogy a pihenőidőben keresd meg a legközelebbi konditermet, de ha a megállások alkalmával kicsit átmozgatod a tested, sétálsz egy 5-10 percet, hidd el, a tested meghálálja. A kevés mozgás sajnos rossz hatással van a tartásodra, a gerincedre, a belső szerveidre, végtagjaidra, úgyhogy összegeszheztjük, hogy az egész testedre. Egy kis mozgástól frissebb leszel, jobban tudsz majd koncentrálni és betegségektől óvhatod meg magad. 


Étkezz tudatosan sofőrként is!


Nehéz, tudjuk, hogy nehéz. A napjaidban is kevés a rendszer, nem hogy az étkezésben. A legegyszerűbb beugrani egy benzinkútra, venni egy szendvicset vagy péksütit és mehetünk is tovább. Itt van szükség a tudatosságra! Számos csárda vagy bolt mellett haladsz el, de egy út menti grillcsirkésnél is jobban jársz. Gondold át akár néhány napra előre is, hogy miket ennél és ha lehetsőéged engedi, vásárolj be hozzá. Igazán nagy odafigyelést igényel, hiszen nyilván nem akarod az összes pénzed ételre költeni. Ha külföldön vezetsz, hidd el, sok helyen találsz gyümölcs- vagy zöldségmixeket az üzletekben, amivel valljuk be többet segítesz a testednek, mint egy csokival. Ne feledd: Az vagy, amit megeszel!


Pihenj nyugodtan!


Igenis jár a pihenés! Tudjuk, otthon a saját ágyadban kényelmesebb lenne, de ezen próbáljunk túllendülni, amikor sofőr állást kerestél, tudtad, hogy erre nem lesz lehetőség. Arra viszont van, hogy ha épp pihenőidő van, a lehető legpihentetőbben aludj. Fontos, hogy gerinced ki tudd nyújtani, erre általában azért van lehetőség. Számos kutatás alapján háton aludni a legpihentetőbb, továbbá a csigolyáid ekkor kerülnek a helyükre. Kialvatlanul nem tudsz majd koncentrálni, pedig ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt nyújts a következő napon, fontos, hogy megfelelően pihenj. 


Fogyassz megfelelő mennyiségű vitamint!


Legyen akár tabletta formájában vagy gyümölcsként, figyelj arra, hogy elegendő mennyiségű vitaminnal lásd el tested. A friss gyümölcsökkel jársz a legjobban, hiszen amellett, hogy finom, tápláló, jó energiákat, egészséges cukrokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre. Egy almát elrágcsálni nem is egy nagy művelet, nem igényel hosszas előkészületeket. A vitaminok tablettás formája viszont nagyobb mennyiségben biztosítja az elegendő vitamin bevitelt. Gyógyszertárakban vagy akár orvossal egyeztetve olyan típusokat is vásárolhatsz, amelyek kifejezetten ülőmunkához ajánlottak. Védik ereidet, kúraszerűen szedhetőek, az étkezés mellett még egy pont a rendszeresség nevében. 


Zöld tea az új kávé


A teáról talán a legtöbben a télre asszociálnak. Azonban ez nagy tévedés. Télen, nyáron, akár lehűtve is fogyasztható és ha a koffein miatt iszod a kávét - ami egyébként méreg -, akkor a zöld teával pont ugyanazt a hatást érheted el. Amellett, hogy segít az éberség fenntartásában, az emésztésre is nagyon jó hatással van. Akár az energiaitalt is helyettesítheted vele, ezzel, arról nem is beszélve, hogy tele van antioxidánsokkal. 


Olvass!


Ahogyan azt említettük, nem csak a test egészségére, de a mentális épségünkre is figyelni kell! Ha egész nap, inger nélkül vezetsz, az agyad ellustul. Ha csak naponta 10 percet olvasással töltesz, sokkal frissebb leszel, jobban tudsz koncentrálni, valamint még új információkhoz is juthatsz. Hiszen teljesen mindegy, hogy a kedvenc kamionos magazinodat böngészed, esetleg a regények szerelmese vagy, az számít, hogy olvass. Próbáld ki, nem fogsz csalódni!
Ebben a 8 pontban igyekeztünk segíteni azoknak, akik jelenleg sofőr állást keresnek és még fel tudnak készülni a hosszú utazásra. Bízunk benne, hogy azoknak is hasznára voltak a tippek, akik már hosszú évek óta az utak királyai. Ha szeretnéd megtalálni álmaid munkáját és ehhez a szakmához tartozni, nézz szét weboldalunkon és találd meg a számodra legmegfelelőbb sofőrállást még ma, naponta frissülő sofőr állás hirdetéseink között. Soforallas ok.com