Sofőr állás
Előrejelzések 2022-re sofőröknek, avagy mit várhatunk a jövő évtől?

Előrejelzések 2022-re sofőröknek, avagy mit várhatunk a jövő évtől?

2021-11-15
Előrejelzések 2022-re sofőröknek, avagy mit várhatunk a jövő évtől?
Sofőr állás keresés mellett érdekel hogy mi várható jövőre fuvarozás területén? Nem csak gépjárművezetőket keresel, hanem szívesen tájékozódnál furvarozási hírekben?


Most egy percre képzeljük el, hogy minden a “régi”... Igen, ezt már csak elképzelni tudjuk, hiszen igen csekély az esély a világjárványt megelőző időszak visszaállítására. Mindenki döntse el maga, hogy számára kedvező - az egészségügyi tragédiákat természetesen nem beleértve -, vagy kedvezőtlen hatású volt az elmúlt időszak. Hiszen gondoljuk csak bele, ha valaki kamionosként szeretne elhelyezkedni, az utóbbi időben válogathat a jobbnál jobb sofőr állások között.  

Ebben az időszakban, az új évhez közeledve, már nem csak a jövő évi naptárak vannak a piacon, hanem olvashatunk a 2022-es évben várható bérekről, útdíjakról, autópálya matrciák árairól, előrejelzésektől, mire számíthatnak a szállítmányozási iparág képviselői. 


Haladjuk szép sorban. A jelenlegi eszeveszett üzemanyag árak mérséklődése sajnos nincs kilátásban. Elemzők szerint, adócsökkentés egyelőre nem várható, amely hozzájárulhatna ahhoz, hogy kevesebb pénzből is teletankolhassuk autónkat. Vállalatként készüljünk tehát vastag pénztárcával, ha továbbra is finanszírozni szeretnénk fuvarjainkat. 


A 2021-ben hozott hatályos rendelet alapján inflációkövető módon minden évben újrakalkulálják az útdíjak és autópályamatricák árait, ennek következtében a jövő évben is drágulással számolhatunk. A KSH adatai alapján augusztusban az infláció 4,9% volt, így az árak egy D1-es kategóriába tartozó jármű esetében az alábbiak szerint alakulnak: 


  • 10 napos matrica 3 640 Ft helyett 3 820 Ft
  • Havi matrica 4 790 Ft helyett 5 210 Ft
  • Éves matrica 44 660 Ft helyett 46 850 Ft
  • A megyei matricák ára 5 200 Ft-ról 5 450 Ft-ra emelkedik.


A vásárlással nem kell megvárnunk a jövő évet, december 7-től már előre megvásárolhatjuk autónkra a kívánt matricát/matricákat. 


A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek autópályahasználatát nem matrica formájában kell fizetni, hanem útdíj formájában megfizetni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél. Az inflációnak köszönhetően ezen autókra vonatkozóan is drágulás várható a 2022-es esztendőtől.Persze, tudjuk, hogy a bérek sem utolsó szempont, azonban bízunk abban, hogy aki sofőr állást keres, nem a minimálbér megkeresését célozza meg havonta. Azonban azon vállalatok részére, akik ennyit szánnak bizonyos pozíciók betöltéséhez, fontos lehet tudni, hogy 2022. januártól a havi bruttó minimálbér összege 200 000 forint, a garantált bérminimum pedig 260 000 forint. A fenti összeget azok kapják, akik főállásban dolgoznak, azaz napi nyolc órát, a pontos definíció szerint heti 36 óránál többet.


Röviden összefoglalva ezek a legfrissebb adatok a 2022-es évre vonatkozóan. Közeleg az év vége, bizonyára hírekben és új rendeletekben nem lesz hiány, ezekről pedig beszámolunk, hogy mindenki aki sofőr állást keres, esetleg fuvarozó cégek, ahol vannak megüresedett pozíciók mielőbb értesülhessenek az aktualitásokról.


Ha pedig gépjárművezetői állást keresel használd weboldalunkat a soforallasok.com-ot, a legújabb hazai sofőr állás portált.