Sofőr állás
Bejelentések itthon, sofőr bérminimum

Bejelentések itthon, sofőr bérminimum

2022-05-09
Bejelentések itthon, sofőr bérminimum
Sofőr állás keresés esetén fontos tisztában lenni a minimálbérrel. Többszöri javaslatként felmerült már az európai szinten egységesített sofőr minimálbér.

Sofőr állás keresés közben is fontos letisztáznunk, hogy mit is jelent a minimálbér és kamionos munkák esetén milyen alapfizetés illet meg egy sofőrállás keresőt. Havonta akár 400-500 ezer forintot is megkereshet egy sofőr állás teljesítő, ha rendszeresen szállít árut külföldre, főleg Nyugat-Európába. Ha jobban megnézzük a bejelentéseket ez a minimálbér miatt a (az amúgy jónak nevezhető fizetés) nem jelent jobb elszámolást a járulékok esetén. A fizetés nagy részét a sofőrök üzemanyag térítés vagy adómentes napidíj formájában kapják, ami nem számít bele a nyugdíjba és a táppénzbe sem.

Sofőr állás keresőként joggal merülhet fel a kérdés, hogy sofőr állások esetén, kamionos munkák esetén jár e a garantált bérminimum?


A garantált bérminimumra egy sofőrállás kereső, mint bármely más állás esetében, akkor lesz jogosult ha a munkáltató a munkát a szerződésben is leírva középfokú végzettséghez köti. Sofőr állás hirdetésekben ha nem is olvassuk az első sorok között a középfokú végzettségre való igényt, de meg szeretné kapni valamivel jobb bérminimumát, nem kell félnie a jogosítványa kategóriája miatt is jogosulttá válhat rá. B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőr állás esetén ugyan még nem, de ha olyan járművet kell vezetnie amelyhez C, C+E, D vagy D+E jogosítvány szükséges akkor ön is jogosult a garantált bérminimumra hiszen ezek a jármű vezetői engedélyek középfokú végzettségként vannak nyilvántartva.


A minimálbér és a garantál bérminimum növekedésével a munkavállalók többet vihetnek haza a munkájukért. Nem csupán a sofőr állások ágazatát érintő kérdés, hogy valóban így van-e? Ha a munkavállalók bejelentett keresetét nézzük, a hasonló ágazatok bérezései igencsak közelítenének a minimálbér felé. A kialakult sofőr hiány, és növekvő üzemanyagárak hatására, a fuvarozásban jelentkezhetnek problémák, a költségek növekedésével biztosan. Viszont, gépkocsivezető állás hirdetések lapozása közben nem ritka a 500-600 ezres ajánlat sem. Az ok a bejelentés, a munkáltató minél magasabb összeggel jelenti be munkavállalóját, annál magasabb összegű adót fizet… az egyik oldalról. A munkáltatók a bejelentéseket általában a minimálbérrel teszik, még a fizetés gyanánt kialkudott összeg fennmaradó részét valamilyen adómentes formában térítik. De mi is történt akkor? Gépjárművezetői állások tekintetében mindenképpen az hogy a munkáltató cégeknek bár így is nőttek a költségeik a minimálbér emeléssel az adóterheik is nőttek, bár a fizetések nem változtak belföldi sofőr állások és külföldi sofőrállások tekintetében sem.


Most hogy tudja milyen alapbérre jogosult, ne habozzon állást keresni. Oldalunkon számtalan ajánlat várja megbízható partnereinktől. Felületünkön a munkáltatók akár hirdetés kiemeléssel is feladhatják állásajánlataikat, hogy gyorsabban találhassanak szintén megbízható munkaerőre a soforallas ok.com -on