Sofőr állás
A kamionozás káros hatásai az egészségünkre?

A kamionozás káros hatásai az egészségünkre?

2022-04-30
A kamionozás káros hatásai az egészségünkre?
Ha kamionsofőr vagy, szánj külön időt és odafigyelést az egészségedre. Sofőr munka teljesítése közben egy gépkocsivezető extrém körülményeknek van kitéve.

Mint már előző sofőr állás cikkünkben is boncolgattuk, egy nemzetközi sofőr, vagy belföldi sorőr napirendje és életritmusa merőben eltér egy a köztudatban átlagosnak nevezhető életritmustól. Jóval rendszertelenebbül élnek, hiszen napirendjüket a körülményeik az úton, és munkájuk határozzák meg. Ez a rendszertelenség súlyos egészségügyi problémákat jelenthet hosszútávon egy sofőrre nézve. A folyamatos ülés keringési panaszokhoz vezethet, legyengítheti az immunrendszert. A tisztálkodás és a higiénia sofőr állások esetén egy kiemelten nehéz kérdés hiszen megoldani nem mindig egyszerű, elhanyagolása viszont további egészségügyi kockázatot jelent a gépjárművezetői állás betöltőinek. Az étkezés egy sofőr napirendjének is legfontosabb része kell hogy legyen. Kamionos munkák teljesítése közben, a sofőrök általában egy benzinkúton, gyorsétteremben vagy egy pálya melletti boltban kapható gyors kaját fogyasztják. Egészségügyi szempontból ez a sofőrök öngyilkossága. A mozgás hiánya a folyamatos ülés, a rendszertelen alvás, az elhízás iszonyatos egészségügyi kockázattal járnak.


Néhány tipp, hogy mit tehetsz gépjárművezetőként az egészséged megőrzése érdekében:


1.Mozgasd át a tested rendszeresen!


A megállók, pihenők alkalmával, szánj időt arra hogy testedet megfelelően átmozgasd, akár egy 5 perces tornával, ez erősíti az immunrendszert és a keringésnek is jót tesz


2. Ügyelj a megfelelő folyadék bevitelre!


Minden évszakban fontos a kellő folyadékbevitel javítja a koncentrációt, a vérkeringést, a cukorszintet, a vér oxigénellátását. A választott folyadék lehetőleg víz legyen. Az üdítők, szörpök, illetve a túlzott kávé fogyasztása sok káros hatással lehet hosszútávon a szervezetre. Az elhízás egy kamionos állást végző ember számára nagyon sok veszélyt jelenthet.


3. Egyél sok gyümölcsöt!


Nem vitás a gyümölcs egészséges, sokszor jobban felfrissít mint egy kávé, viszont a kávéval vagy az üdítőkkel szemben szervezetünket hasznos cukrokkal, energiákkal látja el, nem is beszélve a vitaminokról amik immunrendszerünk ellenálló képességéhez bizony akkor is elengedhetetlen ha sofőr állás teljesítünk


4. A dohányzás káros!


Talán nem kell magyarázni senkinek hogy, hogyan is működik a cigaretta. Sofőröknél kiemelt probléma hogy, akár vezetés közben, ülve is dohányoznak. Próbálj meg leszokni vagy kevesebbet dohányozni, az érrendszeri megbetegedések megelőzése érdekében. Gépkocsivezetőként, esetleg érdemes újabb fajta elektromos cigarettát venni ami kevésbé káros és kényelmesebb is.


5. Próbálj meg minőségi ételeket enni!


A benzinkutakon, illetve a gyorséttermek autós kiszolgálóinál kapható ételek igazából se nem táplálóak se nem egészségesek. Ezeknek az ételeknek a mellőzésével sokat javíthatunk egészségügyi kilátásainkon. Egyrészt próbálj meg rendszeresen étkezni másrészt ha teheted, esetleg kisebb településeken, csárdákban, éttermekben főtt ételt, egészséges ételt enni!


Ha te is fontosnak találod az egészséges életmód megőrzését de még nem találtad meg a megfelelő sofőr állást hogy bizonyíthasd, neked menne! Kattints a oldalunkra ahol a cégek kiemeléssel hirdethetnek hogy még hamarabb rájuk találhass a soforallas ok.com on!